Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Εδώ Καθαρός, εκεί Καλαμάς, πού είναι ο "Καθαρός Καλαμάς";

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα λένε. Στην περίπτωση του "Καθαρού Καλαμά" όμως έχουμε μια πρωτοτυπία. Η ιστορία του μοιάζει να είναι φάρσα από την αρχή. Αλλιώς πώς να εξηγήσει κανείς τις μεγαλοστομίες και φανφαρονισμούς, τις μεγαλόσχημες ανακοινώσεις για "αγώνες", τις απειλές ότι θα γίνει χαμός αν οι υπεύθυνοι τολμήσουν να κάνουν αυτό ή το άλλο, ότι θα βρεθούν στο δρόμο τους κι άλλα γραφικά παραμύθια για μικρά παιδιά κι εύπιστους οπαδούς όταν τίποτα δεν έχει κάνει, άρα και ούτε καταφέρει;

Έτσι λοιπόν...
και με το νέο Δ.Σ., με τον παλιό Πρόεδρο όμως, που απ' ότι φαίνεται καταφέρνει να εκλέγεται ακριβώς για να μη γίνεται τίποτα, βομβαρδιστήκαμε από την αρχή της χρονιάς με τις απαραίτητες "αγωνιστικές" εξαγγελίες. Η περίφημη "επανεκκίνηση" της Κίνησης, οι υποσχέσεις για επαναδραστηριοποίηση, η διοργάνωση ημερίδων και καλοκαιρινών δράσεων ήταν ένα ακόμα "αγωνιστικό αφήγημα" και ο "Καθαρός Καλαμάς" παρέμεινε πιστός στη γραμμή πλεύσης που ακολουθεί ο Πρόεδρος και τα Δ.Σ. από την ίδρυσή του το 2009 και μετά. Νεκροθάφτες του Καλαμά, μετά από κάποιες τουφεκιές το Γενάρη και το Φλεβάρη περάσανε γρήγορα στην πλήρη απραξία, μη τολμώντας ούτε καν να απαντήσουν στην κοροϊδία της Περιφέρειας! 

Η αγάπη του παπα-Τζώρτζη για τον Καλαμά, τον τόπο του και την παράδοση είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, όπως κανενός Ηπειρώτη άλλωστε που αγαπάει τον τόπο του. Αυτό όμως που αμφισβητείται πλήρως και αμετάκλητα πλέον, είναι η ικανότητά του να είναι Πρόεδρος του "Καθαρού Καλαμά". Πρόεδρος μιας Κίνησης που δημιουργήθηκε για να απαιτήσει λύσεις για τη ρύπανση-μόλυνση του ποταμού κι όχι για να λιβανίζει ο Πρόεδρος τα γένια του. Ή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, να σέρνει την Κίνηση σε σύμπλευση με το Δήμο Ζίτσας, να εφησυχάζει επειδή ο Δήμος Ζίτσας θα συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για μετρήσεις στην τάφρο της Λαψίστας κι αλλού, να το θεωρεί "νίκη" και να αδρανοποιεί την Κίνηση με το έτσι θέλω.

Ο Δήμος Ζίτσας έχει τεράστιες ευθύνες κι αυτός όπως και η Περιφέρεια για την κατάντια του ποταμού. Στα δικά του όρια βρίσκεται η ΒΙΠΕ και θα έπρεπε εδώ και χρόνια να κάνει τις δικές του μετρήσεις. Ο "Καθαρός Καλαμάς" όμως δεν είναι παράρτημά του και καλά θα κάνει να δρομολογήσει τις δικές του πρωτοβουλίες για το ποτάμι και το περιβάλλον. 

Μπήκαμε στο καλοκαίρι και δεν έχουμε ακούσει τίποτα για κάποια δραστηριότητα, ούτε καν για συμμετοχή του σε δραστηριότητες που έχουν προγραμματίσει Σύλλογοι και Αδελφότητες για το καλοκαίρι. Κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Για να μην υπάρχουν δε φωνές που θα τον χαλάσουν φρόντισε ο Πρόεδρός του με την εισήγησή του στο Δ.Σ. και την απόφαση του τελευταίου με πλειοψηφία 6-3 για την κατάργηση της σελίδας της Κίνησης στο facebook για να μην εκφράζονται οι διαφωνίες και οι διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη λειτουργία του Προέδρου και την έλλειψη δράσεων και αποτελεσμάτων που πέτυχε η Κίνηση στα 6 τελευταία χρόνια που κατέχει το αξίωμα.

Το είπαμε και παραπάνω. Η αγάπη για τον τόπο σου δε φτάνει για να είσαι σε μια τέτοια θέση. Χρειάζονται δράσεις και -κυρίως- αποτελέσματα αυτών των δράσεων. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που βλέπουμε όλοι οι φίλοι και τα μέλη της Κίνησης είναι η αδράνεια και η μακαριότητα. Μόνο που έτσι όχι μόνο δεν αλλάζει κάτι σε όφελος του Καλαμά, αλλά μας μπαίνουν και ψύλλοι στ' αυτιά. Είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας για το τελευταίο Δ.Σ., πως το τελευταίο διάστημα με λύπη μας παρατηρούμε ότι η Κίνηση μοιάζει εγκλωβισμένη σε εσωτερικά προβλήματα. Δείχνει να μην τα καταφέρνει να τα ξεπερνάσει. Η σελίδα στο fb δεν έκλεισε μετά τις πολλές αντιδράσεις φίλων και μελών καθώς και τη δήλωση της μειοψηφίας πως θα δημιουργήσει καινούρια αν συμβεί κάτι τέτοιο. Έκτοτε δεν έχουμε ακούσει τίποτα κι απ' ότι φαίνεται δεν πρόκειται να ακούσουμε. Σίγουρα δε μπορούμε να θεωρήσουμε υπαίτιους αυτούς που διαφωνούν, τουλάχιστον κάτι προτείνουν. Σε ώτα μη ακουόντων όμως. Και δε μιλάμε μόνο για τα ώτα του παπα-Τζώρτζη αλλά κι αυτά των μελών του Δ.Σ. 

Παραφράζοντας λοιπόν καταλλήλως τη λαϊκή ρήση αναρωτιόμαστε:

Εδώ Καθαρός, εκεί Καλαμάς, πού είναι ο "Καθαρός Καλαμάς";

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου