Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Κολοτούμπες του κ. Κώστα Καψάλη στο Δημ. Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου για την κατάργηση του Συνδέσμου Παρακαλάμιων Δήμων

Θα το πούμε άλλη μια πολλοστή φορά. Η υποκρισία για τον Καλαμά περισσεύει! Μετά το Δήμο Ζίτσας στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου την Παρασκευή 22 Ιουνίου μπήκε και το θέμα της "Κατάργησης" του Συνδέσμου Παρακαλάμιων Δήμων Προστασίας και Αξιοποίησης ποταμού Καλαμά. Στην εισήγηση του Δημάρχου κ. Κώστα Καψάλη, αλλά και του Αντιδημάρχου κ. Aναστάσιου Γιούνη που εκπροσωπεί το Δήμο στο Σύνδεσμο, σαν αιτία αναφέρθηκε το (ίδιο Ποίημα Πλιάκου λες και τους εμπόδιζε κανείς...!) η "μη τήρηση των οικονομικών δεσμεύσεων των Δήμων ως προς τη συνεισφορά τους στο ταμείο του Συνδέσμου και άρα η αδυναμία του Συνδέσμου να πράξει οτιδήποτε αφού δεν είχε λεφτά"...

Το όλο θέμα έχει να κάνει με την παραίτηση όλων των Δήμων που μετέχουν στο Σύνδεσμο και την προσπάθειά τους να ξεμπερδεύουν μαζί του μια και καλή, αφού ούτε χρήσιμος τους είναι πλέον αλλά και κινδυνεύουν να τους παρακρατηθούν τα χρήματα που τόσο καιρό αποφάσιζαν να μη δίνουν. Βαράμε μια διάλυση κι όλα πάνε καλά, τα λόγια κι οι υποσχέσεις θα ξεχαστούν ή θα βρεθεί κάτι άλλο ίσως για αντιπερισπασμό.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο κ. Καψάλης προσπαθώντας να θολώσει τα νερά και να αποποιηθεί των ευθυνών του ανέφερε πως "δε μιλάμε για κατάργηση, αλλά τι να κάνουμε,  όταν κάτι σαπίζει το κόβουμε για να δημιουργήσουμε κάτι νέο". Πως θα καταργηθεί ο Σύνδεσμος, αλλά βέβαια θα "προχωρήσουμε στη δημιουργία κάτι καινούριου, ήδη υπάρχει ο Καθαρός Καλαμάς που κάνει την ίδια δουλειά, ποιος ο λόγος να υπάρχει κι ο Σύνδεσμος, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι σε κάτι κοινό κ.λ.π." Δηλαδή  δε μιλάμε για κατάργηση αλλά για κατάργηση. 

Μα κ. Δήμαρχε αν είναι έτσι τα πράγματα γιατί δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος Δήμων; Μήπως ακολουθήσατε την ίδια προεκλογική τακτική του να φτιάχνουμε συνδέσμους και διάφορα σχήματα για να φανεί ότι κάνουμε πράγματα για να τα εγκαταλείψουμε μετά την εκλογή; Οι δημότες και θυμούνται και μυαλό έχουν για να κρίνουν. Μόνο που εσείς θέλετε  να τους αποπροσανατολίσετε για άλλη μια φορά ακολουθώντας την πάγια τακτική σας των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα

Στη συζήτηση που ακολούθησε φάνηκε ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της συμπολίτευσης ουσιαστικά δεν είχαν ούτε γνώση ούτε και καμιά ιδιαίτερη διάθεση να κουβεντιάσουν το θέμα, καθώς το μόνο που φάνηκε να τους ενδιαφέρει ήταν το που θα βρει ο Δήμος τα λεφτά που χρωστάει στο Σύνδεσμο ενώ δεν έχει τα ποσά που του χρειάζονται για άλλες "πιο σημαντικές" παρεμβάσεις. Ο Καλαμάς και τα προβλήματά του δε φάνηκε να τους απασχολούν, το θέμα ήταν τα "λεφτά". Κάτι που δεν τους απασχολεί και πολύ στις απευθείας αναθέσεις για διάφορα "έργα".

Από τον κ. Δημήτρη Ντότη, αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράστηκαν κάποιες χλιαρές διαφωνίες, κυρίως για το ακριβές ποσό που πρέπει να δώσει ο Δήμος, ενώ συμφώνησε τελικά με την πρόταση του κ. Καψάλη για συζητήσεις με τους άλλους Δήμους και Φορείς στο προσεχές μέλλον. Ανέφερε τη διαφωνία του για την κατάργηση, πλην όμως η παράταξή του είχε συμφωνήσει σε παλαιότερες αποφάσεις του Δημ. Συμβουλίου να μη δοθούν χρήματα στο Σύνδεσμο, οπότε και οι όποιες ενστάσεις του ήταν πιο πολύ για αντιπολιτευτικούς λόγους παρά για την ουσία.

Ο κ. Καραγιάννης, εκπρόσωπος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, μίλησε για ανάγκη προστασίας των ποταμών στα πλαίσια μιας γενικότερης πολιτικής προστασίας των νερών από την πλευρά του κράτους και ότι όσο υπάρχουν ιδιωτικά συμφέροντα δεν υπάρχει περίπτωση προστασίας και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων.

Στη συζήτηση παρενέβη κι ο κ. Μίτσης, εκπροσωπώντας την Κίνηση Καθαρός Καλαμάς, που διάβασε την επιστολή της Κίνησης, όπου ανάμεσα σε άλλα για τη διαφωνία της Κίνησης στη λύση του Συνδέσμου τονίζεται πως "οι αγώνες δε μπορεί να στηρίζονται στο οικονομικό σκέλος αλλά πρωτίστως στη διάθεση για αγώνα", καλώντας τους Δήμους που μετέχουν στο Σύνδεσμο "να ενεργοποιηθούν επιτέλους και να συμβάλλουν στην προσπάθεια για τη σωτηρία του Καλαμά". 
Επίσης αναφερόμενος στην ρήση του κ.  Καψάλη πως "δεν υπάρχει άλλος που να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος από τον ίδιο σε θέματα περιβάλλοντος" έκανε την ερώτηση για το αν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη για εργασίες που έχουν γίνει στον Παρακάλαμο στον παραπόταμο του Καλαμά Λιμπούσντα δημιουργώντας ένα φράγμα, για να προστατευτεί αγωγός που πρόκειται να οδηγήσει τα λύματα στον βιολογικό που θα γίνει μελλοντικά, με αποτέλεσμα να έχει αποκοπεί η άνοδος των ψαριών στις πηγές για να γεννήσουν. Η απάντησε που του έδωσε ο κ. Καψάλης πως είναι εκτός θέματος. Μιλάμε για τεράστια περιβαλλοντική ευαισθησία και γνώση του θέματος.

Τελικά, και μετά από ερωτήσεις για το τι έχουν αποφασίσει οι άλλοι Δήμοι και τις επεξηγήσεις πως μόνο ο  Δήμος Ζίτσας έχει αποφασίσει για αναβολή της συζήτησης του θέματος για ένα μήνα ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για συζήτηση στους υπόλοιπους Δήμους, πάρθηκε η βολικότατη απόφαση της αναβολής, πασπαλισμένη ξανά με υποσχέσεις για δημιουργία κάποιου νέου σχήματος μετά από σχετικές συζητήσεις με εμπλεκόμενους Δήμους και Φορείς. Μ'  άλλα λόγια "νίπτω τας χείρας μου και το παίζω καθυστέρηση". Ο ένας Δήμος περιμένει τον άλλο και κάτω από τις αντιδράσεις φορέων και πολιτών προσπαθούν να ανακατέψουν ξανά την τράπουλα για να τους βγουν οι άσσοι.

Με τις προτάσεις του για δημιουργία νέου σχήματος ο κ. Καψάλης μοιράζει πολύχρωμες χάντρες και καθρεφτάκια στους δημότες του που τους θεωρεί ιθαγενείς και πάει για άλλη μια φορά να τους ξεγελάσει και να ρίξει στάχτη στα μάτια. Πράγμα που δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε άσχετο με την αντίληψη που έχει για την ανάπτυξη του Πωγωνίου με ΕΟΖ, Φράγματα, Ανεμογεννήτριες, Ξεπούλημα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και ένα τύπο τουρισμού προς όφελος των ιδιωτών κι όχι του κοινωνικού συνόλου, της ήπιας ανάπτυξης της περιοχής και της περιβαλλοντικής προστασίας της.


Ας ξαναθυμηθούμε λίγο την ιστορία μέσα από προηγούμενες δημοσιεύσεις μας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου